airsoft

Počelo je u Aziji, kao zabavna igra za opuštanje nakon napornog posla. Danas se to zove team building. Igra se proširila na Sjedinjene Američke Države, gdje su je prihvatili zbog realnog doživljaja, velike sigurnosti te prilične pristupačnosti.

Za igranje airsofta koriste se vjerne kopije oružja, tzv. replike. Identičnih su dimenzija i skoro realne težine te obiluju mehaničkim detaljima pravog oružja. Za izbacivanje municije koristi se komprimirani zrak koji se može proizvesti električnim, mehaničkim (plinskim) ili opružnim mehanizmom. Kao "municija" se koriste plastične kuglice promjera 6 mm (BB). Kuglice su praktički bezopasne. Snaga airsoft replika je 0,08 - 1 Joula (zakonski dopuštena gornja granica). Kuglice se ispaljuju brzinom od 200 - 400 fps (feet per second) 1 fps = 0,3048 m/s.
Domet kuglica tvornički atestiranih pušaka je oko 40 m. Raznim preradama i modifikacijama domet se može uvelike povećati.

Popularizacijom airsofta mnogi proizvođači su uvidjeli ekonomsku isplativost replika pa se tako danas mogu nabaviti, praktički, svi modeli stvarnog oružja. Uz replike realnog oružja neki proizvođači proizvode replike futurističkog oružja iz raznih SF filmova i serijala. Uz razvoj primarnog oružja razvilo se i tržište dodatne opreme.

Airsoft su prihvatile i mnoge vojne i policijske postrojbe diljem svijeta. U vježbama se mogu simulirati realne situacije bez opasnosti po ljudski život. Mnogi rekreativci prilikom igranja airsofta pokušavaju oponašati realne vojne situacije, akcije i scenarije. Replike se u većini zemalja mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, a u Hrvatskoj je nabava replika dozvoljena osobama starijim od 18 god. Prilikom igranja obavezna je upotreba zaštitnih naočala ili maske a poželjna je i kamuflažna odora zbog bolje prilagodbe terenu.

Više možete naći ovdje.
 
Bjelovar 
Airsoft klub Oposum - prilaz Marka Marulića 2
 
Čakovec 
 
Split 
 
Zagreb