australski nogomet

Australski nogomet (popularno zvani footy, odnosno, aussie rules) vrsta je nogometa u kojoj sudjeluju dvije ekipe od po 18 igrača i 4 zamjene. Igra se na ovalnom terenu dimenzija 135m-180m dužine, do 110m-150m širine.

Utakmica se sastoji od 4 četvrtine po 20 minuta čiste igre. Svaki izlazak lopte izvan granica terena rezultira zaustavljanjem vremena. Gol se postiže udarcem lopte nogom kroz srednje vratnice gola i donosi ekipi 6 bodova. Udarac unutar vanjskih vratnica donosi ekipi 1 bod, kao i udarac u bilo koju vratnicu.

Igra počinje podbacivanjem lopte na sredini terena, a lopta se po terenu može prenositi i rukom i nogom, u bilo kojem smjeru. Svakih 15 metara, igrač mora loptu potvrditi (odbiti loptu od poda, slično košarci). Dodavanje rukom izvodi se tako da igrač šakom izbija loptu postavljenu u drugoj ruci, bacanje je strogo zabranjeno. Dodavanje nogom najbitniji je dio igre jer u slučaju uspješnog hvatanja lopte (eng., mark), igrač ima pravo na slobodan udarac. Pritom lopta ne smije pasti na pod, niti je itko od igrača smije dotaknuti.
Protivnički igrač zaustavlja se rušenjem na pod (eng., tackle). Igrač se ne smije hvatati (ili udarati) iznad ramena i ispod pojasa. U protivnom se sudi prekršaj i sudac dodjeljuje loptu igraču na kojem je napravljen prekršaj. Strogo je zabranjeno guranje protivničkog igrača rukom u leđa, te namjerno podmetanje.