badminton

Badmintonski teren je pravokutnog oblika dimenzija 13,4 m x 6,1 m, dok je visina mreže 1,55 m. Mreža je na sredini duže stranice. Slično kao u tenisu, za pojedinačnu igru koriste se uže linije sa strane, a u parskoj igri malo šire, a također postoji i stražnja servisna linija za parove koja je kraća od one za pojedinačne mečeve.

Badminton World Federation (BWF) je 2006. uveo novi sustav bodovanja kojim je zamijenjen stari prema kojem je bod mogla osvojiti samo strana koja servira (slično starom bodovanju u odbojci). Prema novom sustavu svaka strana može osvojiti bod bez obzira tko je servirao, a meč se igra na dva dobivena gema do 21 poena. U slučaju da je rezultat 20:20 igra se na razliku od dva boda do maksimalno 30. S parnim brojem bodova (i 0) servira se s desnog polja na terenu, a s neparnim brojem bodova s lijeve. Svaki igrač (odnosno par) zasebno broji svoje bodove, nezavisno od broja bodova suprotne strane i servira sukladno prije navedenom pravilu. Servis se izvodi s prednje servisne linije (ne sa zadnje kao u tenisu), a servis se izdvodi odozdola, tj. ispod struka servera (nikako od gore, kao u tenisu jer je to greška). Uvijek se servira dijagonalno od polja iz kojeg se servira, a nakon što je servis izveden igra se po cijelom terenu.

Osnovna potrebna oprema je reket, loptice te uobičajena dvoranska obuća i odjeća (dvoranske tenisice te kratke majice i hlače, odnosno suknja).


link: Hrvatski badmintonski savez


 
Opatija 
Damar sportski centar - Rukavac 70, Matulji
 
Sveti Ivan Žabno 
Tenis centar Sv. Ivan Žabno - Braće Radića 141
 
Zagreb 
Badminton Centar MAX - Zagrebački velesajam, pav 18 i 20
TURBO LIGA - Zagrebački velesajam pav. 25
VITA fitness & spa - Jadranska avenija 2B