jedrenje

Jedrenje je jedna od najstarijih vještina kojom je čovjek ovladao. Jedrenje mu je omogućilo otkrivati nove krajeve, kontinente ... Nekad se jedrilo zbog trgovine, osvajanja, pljačke, ratovanja, prevlasti... Parobrodi, a kasnije motorni brodovi, potpuno su istisnuli jedrenjake iz trgovačkih mornarica. No i danas, mnoštvo replika tih jedrenjaka i dalje jedri, najčešće kao školski brodovi vojnih mornaričkih akademija ili pak pomorskih škola u zemljama koje drže do svoje pomorske tradicije.
Posljednja prilika gdje se okupila vjerojatno cijela svjetska flota tih brodova, bila je regata u čast 500 godina otkrića Amerike - Columbus 1992.


Jedrenje - olimpijski sport
Danas, jedrenje je olimpijski sport, a čuveni Americas cup najstarije je službeno sportsko natjecanje u novijoj povijesti, prvi je održan davne 1851. Veliku većinu današnjih jedriličara čine rekreativci, oni koji ljeti unajme jedrilicu na tjedan ili dva i krstare našim morem.

Zašto naučiti jedriti?
Naučiti jedriti da bi mogli u nekim, donekle normalnim vremenskim uvjetima sigurno i mirno jedriti, nije pretjerano teško. Više vremena i volje iziskuje učenje mornarskih vještina, života na brodu, ponašanja u skladu s prirodom. Kao i svaka škola, i škola jedrenja ima svoj program učenja.
Učenje jedrenja počinje početnim tečajem. Određeni dio vas želi iz bilo kojeg razloga taj tečaj preskočiti, no na njemu se, provjereno, uče osnove bez kojih je dalje znatno teže.
 
Bakar 
ANA škola jedrenja - Nautička 3