krav maga

Krav Maga u prijevodu s hebrejskoga jezika znači kontaktna borba, a predstavlja izraelski sustav samoobrane i bliske borbe. Iako stvoren isključivo za potrebe izraelske vojske, elitnih vojnih i policijskih postrojbi (Sayeret Mat'kal, Shayetet 13, Yamam) te tajnih službi (Shabak, Aman, Mossad), zbog svoje je učinkovitosti i realističnog pristupa s vremenom postao standardni dio obuke i ostalih svjetskih službi sigurnosti, ali i odabir svih onih koji žele naučiti efikasnu samoobranu.

Osnivač Krav Maga je Imi Lichtenfeld (1910.-1998.), rođen u Budimpešti, a odrastao u Bratislavi. Od svoje se rane mladosti bavio gimnastikom, hrvanjem i boksom i u njima ostvario zapažene rezultate. Početkom Drugog svjetskog rata i pojavom nacističkih bandi koje su svakodnevno napadale židovske kvartove, Imi je spoznao pravo značenje preživljavanja na ulici, a samim time započinje i ono što će se kasnije zvati Krav Maga. Dolaskom u Izrael, priključuje se izraelskim vojnim snagama, a tamošnji su časnici odmah prepoznali njegov borilački talent te od njega zatražili da stvori sustav koji će biti učinkovit, realističan i jednostavan za učenje kako bi ga vojnici mogli naučiti u što kraćem roku i uspješno primjenjivati u borbi.

Imi je proučavao instinktivne reakcije ljudi u borbi i stresnim situacijama i upravo je to ono na čemu se temelji Krav Maga.

Ipak, Krav Maga je danas puno drugačija nego što je bila na svojem početku. S obzirom da se radi o modernom sustavu bliske borbe i samoobrane, tehnike i drilovi se neprestano poboljšavaju, unaprijeđuju i prilagođavaju potrebama i situacijama današnjice. Međutim, principi na kojima je temeljen ovaj izraelski sustav ostaju isti. Upravo ti jednostavni, instinktivni, brzi, direktni i agresivni odgovori čine Krav Maga posebnom i učinkovitom.

Krav Maga pokriva gotovo sve segmente bliske borbe i samoobrane:
- razvijanje sigurnosne kulture i svjesnosti
- borbeno kondicioniranje i rad na agresivnosti i pobjedničkom mentalitetu
- udarci, zahvati, bacanja te obrana od istih
- obrana i preživljavanje na tlu
- obrana i borba u skučenom prostoru (lift, vozilo...)
- samoobrana za žene i djecu
- udarački i hrvački sparinzi
- korištenje improviziranog oružja
- obrana od prijetnji i napada hladnim i vatrenim oružjem i njihova primjena
- obrana od više napadača
- zaštita treće osobe
- antiteroristički trening za službe sigurnosti i civile

(izvor: http://sos.com.hr)
 
Sesvete 
VIVA ŠPORT - Selčinska 14
 
Zagreb